Toertocht Mokum en de Amstel
KHRV teams veroveren de Amstel en de Amsterdamse grachten.
Roeiplezier vanaf De Hoef tot in hartje Amsterdam en terug.
Toertocht 12 & 13 juli 2025
Op zaterdag 12 juli jl maakte onze vaste roeigroep Vamos een onvergetelijke toertocht over de Amstel. De dag begon in De Hoef, waar de boot te water werd gelaten en team Vamos zichzelf meteen trakteerden op heerlijke zelfgebakken appeltaart en koffie, een perfecte start van de dag. Vanaf daar volgden ze de kronkelende loop van de rivier richting Amsterdam, omgeven door het karakteristieke Hollandse landschap: wuivend riet, grazende koeien en schilderachtige boerderijen.
Onderweg genoten de dames van het rustige water, het goede gezelschap en de perfecte roeiomstandigheden. In Nes hielden ze een korte koffiestop, dit keer met zelfgebakken haverkoeken. Na ongeveer 2 uur kwamen ze aan in Ouderkerk aan de Amstel waar ze heerlijk op een terras hebben geluncht. Daarna zetten ze koers richting Amsterdam.
Daar veranderde de sfeer compleet: de rustige rivier maakte plaats voor een bruisend spektakel van rondvaartboten en een bonte optocht van feestvierende sloepen – van vrijgezellenfeesten tot babyshowers en borrels, alles kwam voorbij. Vamos bleek ook een ware attractie te zijn. Zelfs de schipper van één van de rondvaartboten, van wie je mag verwachten dat hij toch de meest wonderlijke dingen al heeft zien langskomen, was ze aan het filmen.
Na een laatste korte pauze op de Oudezijds Voorburgwal, waar ze genoten van een koel drankje en wederom zelfgebakken lekkers (bananenbrood dit keer), zetten ze koers naar de slaapplaats van de Zwonk.
Wat een belevenis om door de grachten van Amsterdam te manoeuvreren, en dan bedoelen we ook echt manoeuvreren. Een aantal keer moesten ze de riemen plat leggen en bewogen ze zich voort met kleine peddeltjes, omdat de bruggen te smal en te laag waren voor de riemen. Dankzij de ongelooflijk knappe stuurmanskunsten van stuurman Peter navigeerden ze veilig door de extreme drukte van de Amsterdamse grachten.
Na ongeveer 30 kilometer roeien onder een stralende zon konden ze de gig veilig achterlaten bij roeivereniging RIC, waar een nieuwe bemanning de volgende ochtend zou arriveren om weer terug naar De Hoef te roeien. Het was een fantastische dag vol afwisseling, gezelligheid en prachtige indrukken – een tocht om niet snel te vergeten.
De volgende dag, zondag 13 juli, was het de beurt aan de mannen om de boot weer terug te roeien naar De Hoef. Maar eerst deden ook zij een rondje door het hart van Amsterdam. Vanaf de plaats waar de Zwonk overnacht had roeide we over de Amstel, onder de Berlagebrug door, langs het Amstel hotel, onder de magere brug door, langs Theater Carré en langs de Stopera, naar de oudezijds voorburgwal. Daar werd even een rust momentje ingelast met koffie en overheerlijke appeltaart.
Vervolgens werd de tocht weer voortgezet.Camera- en geluidsman Maarten zag zijn kans schoon om met vol volume op zijn geluidsbox het nummer “O Sole Mio” van Luciano Pavarotti ten gehore te brengen. Dit tijdens de nauwe doorvaart vanaf de oudezijds voorburgwal richting Oosterdok, met meezingende roeiers (peddelaars) gaf een bijzondere reactie bij toeschouwers van dit tafereel.
Na het Nemo en scheepvaart museum gepasseerd te zijn, zette de stuur weer richting Amstel en roeide we rustig en genietend van de stad, gezien vanaf het water, Amsterdam uit richting Ouderkerk aan de Amstel.
Tijd om aan te leggen en te genieten van een heerlijke lunch. Helaas was dit ook een moment van een weeromslag, want direct na de lunch begon het aardig te regenen. Regenjassen aan en doorroeien, het is tenslotte watersport! Tijdens de regen klom Maarten vanaf de boeg richting de stuur om het in de boot verzamelde regenwater richting de pomp van de boot te stuwen en daar uit de boot te pompen. Na een goed half uur roeien in de regen konden de regenjassen gelukkig weer uit.
Kort daarna kwam het afscheid van de Amstel en roeide ze de wat krappere Kromme Mijdrecht op, alwaar ze uiteindelijk in De Hoef afmeerde. Daar werd De Zwonk op de Trailer gelegd om weer huiswaarts, naar z’n eigen plek in onze thuishaven te worden teruggebracht.
Meer berichten
